Με τη χάρη Θεού η Ιεραποστολική μας δραστηριότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός Δημοτικού σχολείου στο Λουγκουζί συνεχίζει και .Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ετοιμάσαμε , τέσσερα καινούργια Ιεραποστολικά τετράδια , με πανέμορφα πολύχρωμα εξώφυλλα από αυθεντικά σχέδια της Αφρικής και απευθύνονται σε άλλα παιδιά που ξεκινούν τώρα την σχολική τους διαδρομή. Κάθε τετράδιο διατίθεται στην τιμή των 2 ευρώ από την Ιερά Μ. Παναγίας Χρυσοπηγής.
Διαβάστε σήμερα

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη

ΜαδαγασκαρηΠνευματικό Έργο   Στη Μαδαγασκάρη αυτή τη στιγμή διακονούν 15 Ιερείς και 3 διάκονοι. Υπάρχουν νέοι που ετοιμάζονται να χειροτονηθούν.
Φως στη Μαδαγασκάρη οι 40 Ναοί που λειτουργούν (ενώ 3 είναι υπό ανέγερση) σε διάφορα χωριά μακρυά από την πρωτεύουσα, χάρη στην αγάπη και την προσφορά Χριστιανών από όλο τον κόσμο.
Πολλές μέρες ταξιδιού απαιτούνται για να μετακινηθούν οι ιερείς που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πιστών από το ένα μέρος στο άλλο, καλύπτοντας αποστάσεις έως και 1.500 χιλιομέτρων κάτω από αντίξοες συνθήκες.
Στην Επισκοπή λειτουργεί Εκκλησιαστική Σχολή διετούς φοιτήσεως για υποψηφίους κληρικούς και λαϊκούς κατηχητές.
Κάθε μήνα ο Επίσκοπος πραγματοποιεί τριήμερο σεμινάριο Λειτουργικής και Ποιμαντικής Διακονίας για τους κληρικούς.
Κάθε Αύγουστο πραγματοποιείται δίμηνο σεμινάριο για Κατηχητές και Κατηχήτριες από όλη τη Μαδαγασκάρη.
Γίνονται Κατηχήσεις από τον Επίσκοπο, τους ιερείς, τους διακόνους και τους Κατηχητές.

Ήδη έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν λειτουργικά και άλλα πνευματικά βιβλία στην τοπική γλώσσα.
Χαρά γίνεται στον ουρανό και στη γη με τους βαπτισμένους εν Χριστώ αδελφούς μας που ανέρχονται στους 5000.
Πνευματική προετοιμασία για τους 300 περίπου Κατηχούμενους που περιμένουν τη βάπτισή τους.
Η Θεία Λειτουργία τελείται στην τοπική γλώσσα την Μαλαγκάσι και σ'αυτήν την γλώσσα μεταφράζονται τα λειτουργικά βιβλία.
Οι Έγγαμοι μετά τη βάπτιση προχωρούν και στο Μυστήριο του Γάμου. Η ατμόσφαιρα των Μυστηρίων αυτών είναι κατανυκτική, πρωτοχριστιανική.
 
Φιλανθρωπικό Έργο
"Πεζοπορώντας πολλές φορές στα χωριά, δεν συναντώ τίποτα άλλο από φτώχια και μιζέρια. Φτωχογειτονιές με λασποκαλύβες, χωρίς χώρους υγιεινής, χωρίς καθαρό νερό, χωρίς ηλεκτρικό. Μέσα στη σκόνη και στη βρωμιά μεγαλώνουν παιδιά σε άθλιες συνθήκες φορώντας κουρέλια. Μικροί και μεγάλοι απλώνουν το χέρι και μου ζητούν κάτι, κάτι που εμείς το περιφρονούμε, διότι είναι απλό, τιποτένιο, συνιθισμένο... μια καραμέλα...".  (Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος)
 
ΤΡΟΦΗ - ΕΝΔΥΣΗΜαδαγασκαρη
Για πολλά παιδιά το πρωινό είναι το πρώτο και μοναδικό γεύμα της ημέρας. Είναι γυμνά και ξυπόλυτα με τυμπανισμένες κοιλιές. Μερικά από αυτά είναι μωρά που μόλις περπατούν. Καθημερινά τα παιδιά που έρχονται για το πρωινό αυξάνουν και δεν μπορούμε να τους το στερήσουμε.
Κάθε πρωί 800 και πλέον παιδιά παίρνουν πρωινό στον χώρο της Ιεράς Επισκοπής. Περιμένουν υπομονετικά στην ουρά για ένα ζεστό φλυτζάνι γάλα και λίγα μπισκότα.
Κάθε Δευτέρα 600 οικογένειες, προσεκτικά επιλεγμένες, έρχονται στο χώρο της Ιεράς Επισκοπής για τρόφιμα. Είναι πάμπτωχοι και διανύουν πολύ μακρινές αποστάσεις για να πάρουν βασικά είδη διατροφής που τους είναι απολύτως αναγκαία για την επιβίωσή τους. Τακτικά τους διανέμονται  και βασικά είδη ιματισμού.
Κάθε χρόνο φθάνουν κοντέϊνερς από Ελλάδα και Αυστραλία γεμάτα Αγαθά.
Τακτικά η Ορθόδοξη Ιεραποστολή οργανώνει εξορμήσεις σε απομακρυσμένα χωριά, που βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη Μαδαγασκάρη, διανέμοντας είδη πρώτης ανάγκης. Σάκοι με ρούχα, τρόφιμα, γραφική ύλη, παπούτσια και φαρμακευτικό υλικό, φτάνουν σε ανθρώπους που τα έχουν απόλυτη ανάγκη.
Η Εκκλησία της Ελλάδος, σύλλογοι και ιδιώτες σε Ελλάδα, Αυστραλία και Αμερική, συλλέγουν και στέλνουν στη Μαδαγασκάρη όλα αυτά τα είδη και χρήματα με πολλή αγάπη και ενδιαφέρον.
 
ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Δίπλα από το Επισκοπείο λειτουργεί Κέντρο Υγείας, το οποίο περιλαμβάνει παθολογικό, οφθαλμολογικό, οδοντιατρικό, γυναικολογικό και μικροβιολογικό τμήμα. Το τελευταίο αν και πλήρως εξοπλισμένο, δεν λειτουργεί ακόμα.
Εξετάζονται καθημερινά 40 ασθενείς. Σ' αυτούς χορηγούνται δωρεάν τα φάρμακα από το φαρμακείο της κλινικής. Η ιεραποστολή καλύπτει τα νοσήλεια ασθενών που χρειάζονται ιατρικές επεμβάσεις. Προγραμματίζεται για το μέλλον η ίδρυση και λειτουργία ιατρείων σε απομακρυσμένα χωριά. Οι άρρωστοι εδώ δεν έχουν τα χρήματα για ιδιωτικούς γιατρούς, εξετάσεις και φάρμακα. Η δωρεάν παροχή όλων αυτών από την Ιεραποστολή είναι για αυτούς σωτήρια.
 
ΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Η Ιεραποστολή ιδιαιτέρως ενδιαφέρεται και φροντίζει για τη μόρφωση των παιδιών. Για τον λόγο αυτό η Ιεραποστολή συντηρεί οκτώ δημοτικά σχολεία σε διαφορετικά χωριά, ενώ διαρκώς χτίζονται νέα σχολεία. Τα παιδιά είναι φτωχά και δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για να μάθουν γράμματα. Υπάρχουν περιοχές χωρίς στοιχειώδη εκπαίδευση. Η κατασκευή σχολείων είναι επιτακτική ανάγκη, για να καλυφθούν οι εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών και να ενισχυθεί η πίστη τους στην Ορθοδοξία στις συγκεκριμένες περιοχές.
ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
Στον χώρο του Επισκοπείου ολοκληρώθηκε η ανέγερση ενός μεγάλου Γηροκομείου. Στο ίδιο κτηριακό συγκρότημα περιλαμβάνονται βιβλιοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων.
 
Προοπτικές της ΙεραποστολήςΜαδαγασκαρη
Από τους πρωταρχικούς στόχους της Ιεραποστολής, είναι η ανέγερση και λειτουργία Ορφανοτροφείου  Θηλέων.  Για τον σκοπό αυτό το 2006 αγοράστηκε ένα οικόπεδο 80 στρεμμάτων έξω από την πόλη. Στο συγκρότημα αυτό θα περιλαμβάνονται: Ιερός Ναός, ιατρείο για τις ανάγκες τις περιοχής, σχολείο (γυμνάσιο και λύκειο), τεχνική σχολή επαγγελματικής κατάρτισης, εργαστήρια.
Επίσης το 2006 αγοράστηκε οικόπεδο στο κέντρο της πρωτεύουσας Ανταναναρίβο, για τη δημιουργία κτιρίου της Επισκοπής.
Η Ιεραποστολή βοηθά φτωχές οικογένειες, πληρώνει ενοίκια σπιτιών και κατασκευάζει μικρά χτιστά σπίτια για οικογένειες που ζουν σε λασποκαλύβες και σε άθλια καταλύματα.
Δραστηριοποιείται και στον χώρο των φυλακών με επισκέψεις, ομιλίες και βοηθήματα.
Την περίοδο αυτή πραγματοποιείται ο εξοπλισμός και εξωραϊσμός 30 Ιερών Ναών. Είναι ένα έργο χρονοβόρο και πολυδάπανο, επειδή περιλαμβάνει έργα όπως οι εικόνες του Τέμπλου, καλύμματα Αγίας Τραπέζης, Ιερά Σκεύη, Εικονοστάσια.
Σε όλες τις δραστηριότητες της Ορθόδοξης Ιεραποστολής συνδράμουν εθελοντές και εθελόντριες από την Ελλάδα, την Αυστραλία και την Αμερική. Τα έσοδα της Ιεραποστολής προέρχονται από το γραφείο της εξωτερικής Ιεραποστολής της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπόλεις, Ενορίες, Μοναστήρια και από συνδρομές Ιεραποστολικών Συλλόγων και ιδιωτών από την Ελλάδα την Αυστραλία και την Αμερική. Πέρα όμως από κάθε υλική βοήθεια, υπάρχει άμεση ανάγκη εθελοντικής εργασίας από ιερείς, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, πολιτικούς μηχανικούς, αλλά και από κάθε χριστιανό που θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του στο δύσκολο και επίπονο αυτό έργο, όπου οι ανθρώπινες δυνάμεις είναι λιγοστές.
Απευθυνόμαστε λοιπόν στην αγάπη σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου