Με τη χάρη Θεού η Ιεραποστολική μας δραστηριότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός Δημοτικού σχολείου στο Λουγκουζί συνεχίζει και .Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ετοιμάσαμε , τέσσερα καινούργια Ιεραποστολικά τετράδια , με πανέμορφα πολύχρωμα εξώφυλλα από αυθεντικά σχέδια της Αφρικής και απευθύνονται σε άλλα παιδιά που ξεκινούν τώρα την σχολική τους διαδρομή. Κάθε τετράδιο διατίθεται στην τιμή των 2 ευρώ από την Ιερά Μ. Παναγίας Χρυσοπηγής.
Διαβάστε σήμερα

Τρίτη 7 Οκτωβρίου 2014

Μια κλινική σε κάθε Ενορία στην Ιεραποστολή του Μαλάουϊ


Ιεραποστολικός Σύνδεσμος "Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός"
ierapostolos.gr

[ εικόνα άρθρου ]
«Ἄρα οὖν ὡς καιρόν ἔχομεν, ἐργαζώμεθα τό ἀγαθόν πρός πάντας, μάλιστα δέ πρός τούς οἰκείους τῆς πίστεως» (Γαλ. 6,10).                                                                                      Με τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Ιωακείμ θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε ολοθερμά για ένα ακόμα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο, που χάρη στην αγάπη σας αξιωνόμαστε να προσφέρουμε στην Ενορία της Αγίας Τριάδος στο Γκούμπο του Λιλόνγκουε. Η Κλινική, που με ευγενική χορηγία δωρητών του Ι. Συνδέσμου ανοικοδομήθηκε παραπλεύρως του Ι. Ναού, ολοκληρώθηκε πρόσφατα με επιτυχία. Δόξα σοι ο Θεός.
Στον ίδιο χώρο, πριν λίγο καιρό, πάλι χάρη στην έμπρακτη αγάπη των μελών του Ι. Συνδέσμου ανεγείραμε έναν Ι. Ναό προς τιμήν της Αγίας Τριάδος με πρεσβυτέριο (οικία του Ιερέα και φύλακα του Ναού) και ένα πηγάδι.
Οι Υγειονομικές Αρχές του Υπουργείου Υγείας του Μαλάουϊ επισκέφθηκαν το έργο και συνεχάρησαν την Εκκλησία μας. Πλήθος κόσμου από τη γύρω περιοχή, απλοί ιθαγενείς, συγκεντρώθηκαν για να πουν το ευχαριστώ τους για το μεγάλο αυτό δώρο που τους έκανε η Εκκλησία μας.
Πηγή : Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Αφρικής
Το έργο της Κλινικής έδωσε πολύ μεγάλη χαρά και ανακούφιση στους κατοίκους της περιοχής. Το Ιεραποστολικό μας Κλιμάκιο, ωστόσο, με τους ελάχιστους πόρους συντήρησής του, δεν είναι σε θέση να προσλάβει το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τη λειτουργία της. Όμως, με τη βοήθεια του Θεού, αξιοποιήθηκε μία δυνατότητα που είχαμε να συνεργαστούμε με το Κράτος. Έτσι, υπογράψαμε επίσημη συμφωνία και τους παραχωρήσαμε το κτίριο της Κλινικής με την υποχρέωση να αναλάβουν την επάνδρωση και τη λειτουργία της, καταβάλλοντας μάλιστα τους μισθούς του προσωπικού και παρέχοντας δωρεάν φαρμακευτική περίθαλψη προς όλους τους ιθαγενείς. Όλοι γνωρίζουν πλέον την προσφορά αυτή της Εκκλησίας μας και τη δέχονται με ευγνωμοσύνη. 
Η υγεία της ψυχής και του σώματος είναι πολύτιμο αγαθό. Αυτός είναι και ο λόγος που πολύ εύκολα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης. Είναι τιμή για την Εκκλησία μας και ευλογία για την Ενορία μας να φροντίζουμε ώστε να τηρούνται οι κανόνες και η απαιτούμενη ποιότητα και οι ιθαγενείς να μπορούν να ανακουφιστούν από τη μεγάλη αγωνία για την πρόληψη της υγείας τους.
Για τους ιθαγενείς της περιοχής η Κλινική θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες της και αυτή είναι η σημαντική διαφορά μας σε σχέση με τους αλλόδοξους φιλανθρωπικούς οργανισμούς, που παρέχουν βέβαια πολύτιμες υπηρεσίες αλλά σχεδόν πάντα με υψηλότατα οικονομικά ανταλλάγματα, τα οποία σε τελική ανάλυση δεν ανακουφίζουν τον Μαλαουϊανό αδελφό μας, αφού του προξενούν οικονομική αφαίμαξη.
Σήμερα πλέον, με τη χάρη του Θεού και τις δικές σας ευγενικές προσφορές, η Ενορία της Αγίας Τριάδος στο Γκούμπο έχει εξελιχθεί σε ένα αξιοσέβαστο Ιεραποστολικό Κέντρο. Υστερεί μόνο στην ίδρυση και λειτουργία ενός Σχολείου, το οποίο ελπίζουμε σύντομα να ανεγερθεί.
Οι ανάγκες εδώ είναι πολυποίκιλες και ο,τι μπορούμε να προσφέρουμε, πιάνει πραγματικά τόπο και ανακουφίζει τους εμπερίστατους αδελφούς μας. Μέχρι σήμερα καταφέραμε να ανεγείρουμε στην περιοχή του Μαλάουϊ τέσσερεις Κλινικές, εκ των οποίων δύο -στο Γκούμπο και στο Καμπότζι- έγιναν με τις δικές σας δωρεές.
Αδελφοί μας, πιστεύουμε ότι αυτό που έγινε στο Γκούμπο και στο Καμπότζι, είναι δυνατό να επαναληφθεί και να υλοποιηθεί και στις άλλες Ενορίες μας. Με τη βοήθεια των ευλαβών δωρητών είναι εφικτό να επαναληφθεί το θαύμα και στις υπόλοιπες από τις δεκαπέντε Ενορίες της Εκκλησίας μας. Η εδώ μικρή εμπειρία μας μας δείχνει ότι αυτό το έργο είναι θεάρεστο.
Η γη υπάρχει σε κάθε επίσημα κατοχυρωμένο οικόπεδο που διαθέτουμε Ι. Ναό. Τα έξοδα λειτουργίας κάθε Κλινικής (τουλάχιστον στην αρχή) θα τα αναλάβει το Κράτος του Μαλάουϊ χωρίς άλλες υποχρεώσεις. Όποτε η Εκκλησία μας θελήσει να σταματήσει αυτόν τον τρόπο λειτουργίας των Κλινικών, δεν έχει καμία δέσμευση να το κάνει. Ο Ιερέας της περιοχής, που μένει στο πρεσβυτέριο δίπλα σε κάθε Ναό, θα μπορεί να επιβλέπει τη λειτουργία κάθε Κλινικής και να είναι συμπαραστάτης στον πόνο των ασθενών. Το κυριότερο κίνητρο για την πραγματοποίηση αυτού του έργου είναι, νομίζουμε, η χαρά και ανακούφιση των ιθαγενών, που θα απολαμβάνουν τα καλά μίας Κλινικής στην Ενορία τους.
Τότε γιατί να μην τολμήσουμε να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του πόθου μας;
Αδελφοί, όπως μας προτρέπει και ο Απόστολος Παύλος, «ὅσο ἔχουμε ἀκόμα τήν εὐκαιρία, ἄς κάνουμε τό καλό σέ ὅλους καί κυρίως σέ αὐτούς πού ἔχουν τήν ἴδια πίστη μέ ἐμᾶς» (Γαλ. 6,10).
Ας μην επηρεαζόμαστε από την κακή οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μας αυτόν τον καιρό και ας μην εμποδιζόμαστε να προσφέρουμε ακόμη και από το υστέρημά μας στις εκκλήσεις προς βοήθεια, που από την αγάπη του Θεού γίνονται σε μας προσωπικά. 
 
 
Γνωρίζουμε όλοι ότι κάθε μέρα στην πατρίδα μας όλο και περισσότερες οικογένειες πλήττονται από τον πειρασμό της ανεργίας, της αεργίας, της απελπισίας και άλλα μύρια κακά. Ο πόνος δεν είναι πια μόνο μακριά στην Αφρική, είναι μέσα στη δική μας αυλή... Αλλά και η αγάπη του Θεού Πατέρα μας είναι δεδομένη. Εκείνη η αιώνια έκφραση «ζητῆστε καί θά σᾶς δοθεῖ» ισχύει απαράλλακτη ανά τους αιώνες και τους τόπους.
Ο μακαριστός π. Δημήτριος Γκαγκαστάθης (1902-1975), μία από τις πολλές άγιες μορφές της Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, συνιστούσε από την εμπειρία του: «Να έχετε αγάπη αναμεταξύ σας, πίστη ακλόνητη στον Θεό και να προσεύχεστε για τους άλλους. Όταν προσεύχεσαι για τους άλλους, ο Θεός ευλογεί εσένα».
Η ανέγερση Κλινικών πιστεύουμε ότι θα είναι μία συνεχόμενη προσευχή. Ο πόνος εδώ είναι μεγάλος. Οι αδελφοί μας πάμφτωχοι και αβοήθητοι στον κάθε πειρασμό. Απλές υποθέσεις υγείας γίνονται εδώ αφορμές να κοπεί το νήμα της ζωής τους απρόοπτα, καθώς στις μακρινές από τα μεγάλα αστικά κέντρα περιοχές οι ιθαγενείς δεν διαθέτουν όχι μόνο τα απαραίτητα χρήματα για τη νοσηλεία τους, αλλά ούτε το μικρό κόμιστρο ενός εισιτηρίου, ώστε να μεταβούν σε κάποιο νοσοκομείο, και ζουν εγκλωβισμένοι στα λίγα τετραγωνικά μέτρα γης που τους έτυχε να γεννηθούν και να ζήσουν αυτή τη τόσο δύσκολη όσο και πολύτιμη ζωή τους.
 Ένα τσίμπημα κουνουπιού, που μεταφέρει κάποια επικίνδυνη μορφή ελονοσίας, με ολιγοήμερη καθυστέρηση στην θεραπεία μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο. Μία πληγή στο πόδι μέσα σε 2-3 μέρες από μόλυνση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο η στον ακρωτηριασμό του σάπιου μέλους. Ένα απλό σπάσιμο οστού είναι πιθανότερο να αφήσει τον παθόντα ισόβια παράλυτο και ένα έγκαυμα τόσο συνηθισμένο στα μικρά αραπάκια, που παίζουν αμέριμνα γύρω από το καζάνι που βράζει πάνω στα κάρβουνα μαγειρεύοντας τον χυλό τους, μπορεί να αφήσει τρομακτικά ισόβια σημάδια. 
Δεν είναι υπερβολές όσα σας μεταφέρουμε, αδελφοί μας, εδώ σε αυτές τις σελίδες. Τα πιο πολλά είναι πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στον μικρό κύκλο του περιβάλλοντός μας. Αντί αυτών των εικόνων που σας περιγράφουμε, θέλουμε να ελπίζουμε ότι μέσα σε έναν χρόνο σε κάθε Ενορία μας θα μπορούμε εύκολα να απαριθμήσουμε άτομα ευεργετημένα και με τη χαρά της ανακούφισης ζωγραφισμένη πάνω στα μελαμψά τους πρόσωπα.
Μία έγκυος που της παραχωρήθηκε δωρεάν η απαιτούμενη μηνιαία υποστήριξη, ένα αφρικανάκι που του έγινε έγκαιρα το προβλεπόμενο εμβόλιο, ένας εργάτης που του φρόντισαν ένα κάταγμα σε κάποιο εργατικό ατύχημα, μία νοικοκυρά που της περιποιήθηκαν το έγκαυμα, ένας τυφλός υπερήλικας που του έδωσαν γυαλιά η κάποιος μαθητής που του φρόντισαν το τραύμα μετά από κάποιο απρόβλεπτο ατύχημα στην αυλή του σχολείου η στον δρόμο προς αυτό.
Αδελφοί μας, από τα πρώτα βήματα της Ιεραποστολής μας μοιραστήκαμε μαζί σας τόσο τους πόθους και τους στόχους όσο και τις ευλογίες και τις χαρές που διήλθαμε. Έτσι, βήμα-βήμα, ενωμένοι όλοι μαζί στην προσευχή, χαιρόμαστε το ίδιο με κάθε μικρό βήμα προόδου της Εκκλησίας μας εδώ στο Μαλάουϊ.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση διακρίνουμε να ευλογείται η Ιεραποστολή μας στο Μαλάουϊ και η Χάρις του Θεού να εμπνέει και να φωτίζει δωρητές και ευεργέτες, καθιστώντας τους συνεργούς στα έργα που εδώ επιτελούνται.
Έτσι και τώρα, με εμπιστοσύνη και υπομονή, αναμένουμε να φανερώσει ο Θεός δωρητές, που θα αναλάβουν την ανέγερση των Κλινικών, που μπορούν να λειτουργήσουν δίπλα σε κάθε Ναό μας.
Αδελφοί μας, οι νεοφώτιστοι Μαλαουιανοί έχουν νιώσει την έμπρακτη αγάπη και βοήθεια των Ελλήνων Ορθοδόξων πολλές φορές μέχρι σήμερα και είναι σίγουρο ότι οι προσευχές που αναπέμπουν στον Θεό, συνοδεύονται από την ευγνωμοσύνη τους για τους μικρούς και μεγάλους ευεργέτες τους από την Ελλάδα.
 
Με αγάπη Χριστού
 
π. Ερμόλαος Ιατρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου