Με τη χάρη Θεού η Ιεραποστολική μας δραστηριότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός Δημοτικού σχολείου στο Λουγκουζί συνεχίζει και .Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ετοιμάσαμε , τέσσερα καινούργια Ιεραποστολικά τετράδια , με πανέμορφα πολύχρωμα εξώφυλλα από αυθεντικά σχέδια της Αφρικής και απευθύνονται σε άλλα παιδιά που ξεκινούν τώρα την σχολική τους διαδρομή. Κάθε τετράδιο διατίθεται στην τιμή των 2 ευρώ από την Ιερά Μ. Παναγίας Χρυσοπηγής.
Διαβάστε σήμερα

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Μήνυμα του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Μαδαγασκάρης κ. Ιγνατίου

 
 
Προς τους Συνεργάτες και Φίλους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

Με την χάριν του Θεού και την ευλογίαν του Σεπτού Ποιμενάρχου μας Μακαριωτάτου Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, δια πρώτην φορά προβαίνουμε εις την έκδοσιν εγκολπίου ημερολογίου του σωτηρίου έτους 2013. Σκοπός της εκδόσεως αυτής είναι η ενημέρωσις των αγαπητών φίλων που στηρίζουν το Ιεραποστολικό έργο της Ιεράς Επισκοπής Μαδαγασκάρης, αλλά και άλλων ανθρώπων που θέλουν να γνωρίσουν το έργο της Εξωτερικής Ιεραποστολής. Η έκδοσις αυτή είναι μια περίληψις των ταπεινών μας προσπαθειών στην ανάθεση των μεγάλων ευθυνών που έχουμε αναλάβει υπό του Σεπτού Ποιμενάρχου μας. Η ιεραποστολή ισοδυναμεί με συνέπεια στο καθήκον, αγάπη προς τον Θεό και τους ανθρώπους. Η Ιεραποστολή είναι ένα επιπλέον μυστήριο στα μυστήρια της εκκλησίας μας και πρέπει να γίνεται με φόβο Θεού. Δεν πρέπει να είναι πάρεργο αλλά το κυρίως έργο.
Πηγή : Στον Ορθόδοξο Αμπελώνα της Αφρικής


Είναι συνέχεια του έργου της αποστολής της Εκκλησίας μας. Είναι εντολή του Θεού προς τους Αποστόλους «Πορευθέντες ουν μαθητεύσατε πάντα τα έθνη, βαπτίζοντες αυτούςεις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος» (Ματθ. κη’ 19-20), και κατ’ επέκτασιν και σ’ εμάς, έως ότου θα υπάρχει ο κόσμος αυτός. Η εκκλησία ως θεοσύστατος οργανισμός έχει υποχρέωση να μεριμνά δια την σωτηρία ολόκληρου του ανθρώπινου γένους έως εσχάτου της γης.Όλοι οι άνθρωποι είναι πλάσματα του Θεού, ανεξαρτήτως φυλής και γλώσσης και οι κατέχοντες την αλήθεια έχουμε ιεράν υποχρέωσιν να τη μεταδώσουμε και στους μη γνωρίζοντες, τους εγγύς και τους μακράν αδελφούς μας. Η φλόγα για την σωτηρία των αδελφών μας πρέπει να καίει μέσα μας και να μας ελέγχει η συνείδησίς μας, όταν αμελούμε αυτό το ιερόν καθήκον της σωτηρίας των αδελφών μας, που στον 21ο αιώνα ζουν στην άγνοια και στο πνευματικό σκοτάδι. Δεν πρέπει να ξεχνούμε αυτό που είπε ο Κύριος στο ευαγγέλιό Του, ότι «χαρά έσται εν τω ουρανώ επί ενί αμαρτωλώ μετανοούντι» (Λουκ. ιε' 7) και το του Απ. Παύλου ότι «ουαί δε μοι εστίν εάν μη ευαγγελίζομαι» (Α’ Κορ. θ’ 16-17). Ασφαλώς με όλα τα ανωτέρω δεν εννοούμε ότι η σωτηρία όλου του κόσμου εξαρτάται από εμάς –μοι γένοιτο. Πάντοτε προπορεύεται η χάρις και το έλεος του Παρακλήτου Πνεύματος κι εμείς ακολουθούμε ως όργανα του Θεού.

Η προσευχή όλων των χριστιανών πρέπει να συνοδεύει τους ιεραποστολικώς εργαζομένους, που μάχονται στην πρώτη γραμμή του μετώπου, κάτω από αντίξοες συνθήκες και αντιμετωπίζουν πολλούς πειρασμούς και δυσκολίες.

Ας παρακαλούμεν επίσης τον Θεό, να παρουσιάσει και άλλα πρόσωπα εργάτας εις τον αμπελώνα Του, διότι πράγματι ο μεν θερισμός πολύς, οι δε εργάται ολίγοι.

Το δε νέον έτος που θα ανατείλει, ταπεινά ευχόμεθα να είναι ειρηνικόν και ευλογημένον παρά Κυρίου, να είναι μεστόν πνευματικών έργων και πλούσιον εις καρποφορία. Η ορθοδοξία να καταλαμβάνει συνεχώς έδαφος και πολλές ψυχές να γνωρίσουν τον Μόνον Αληθινόν Θεόν και να γίνουν δια του Αγίου Βαπτίσματος παιδιά του Θεού κατά χάριν.
Γένοιτο
Με την εν Χριστώ αγάπη
Ο Μαδαγασκάρης Ιγνάτιος
 
 
Το έργο της Επισκοπής

Η ορθόδοξη Ιεραποστολή στη Μαδαγασκάρη προσφέρει:
  • Πρωινό γάλα και μπισκότα σε 1200 παιδιά. Το πρώτο, ίσως και το μοναδικό γεύμα της ημέρας.
  • Τρόφιμα σε πάμφτωχες οικογένειες. Συγκεντρώνονται διανύοντας πολύ μακρινές αποστάσεις για να τα προμηθευτούν.
  • Ρούχα, τρόφιμα, γραφική ύλη και φάρμακα σε εξορμήσεις σε απομακρυσμένα χωριά.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε δεκάδες ασθενείς καθημερινά.
  • Δωρεάν εκπαίδευση. Η ιεραποστολή χτίζει και συντηρεί σχολεία, πληρώνει μισθούς των δασκάλων και προσφέρει στα παιδιά τσάντες και γραφική ύλη.
  • Ενοίκια σπιτιών και κατασκευή μικρών σπιτιών σε αστέγους, ποδήλατα, οικιακά αγαθά κ.ά.
Έχει ανεγείρει:
    Γηροκομείο
  • Βρεφοκομείο
  • Ναούς, ιατρεία, σχολεία όλων των βαθμίδων, δεξαμενές νερού κ.ά.
  • Επίσης κατασκευάζει ορφανοτροφείο θηλέων για να προστατεύσει τα νεαρά κορίτσια και να τους προσφέρει τροφή, ασφάλεια και μόρφωση.
 
Εκπαίδευση
Η Επισκοπή έχει κτίσει, συντηρεί και λειτουργεί δύο νηπιαγωγεία, δέκα δημοτικά, ένα Γυμνάσιο, δύο Λύκεια και μία Αγροτική Σχολή. Αυτή τη στιγμή κτίζει ένα Λύκειο ακόμη στην περιοχή Ampany. Δίνει υποτροφίες σε 350 μαθητές και 3 φοιτητές.

Σχολές κοπτικής – ραπτικής και κεντήματος
Στις Σχολές αυτές φοιτούν νεαρές κοπέλες με σκοπό να αποκτήσουν ένα εφόδιο ώστε να ζήσουν με αξιοπρέπεια από την εργασία τους. Οι Σχολές είναι τρεις και φοιτούν 20 μαθήτριες σε κάθε μία από αυτές για 6 μήνες. Η Ιερά Επισκοπή επιθυμεί να δημιουργήσει και άλλες Σχολές.

 
Νερό: το μεγάλο πρόβλημα
Προσπαθούμε να τροφοδοτήσουμε με νερό τα χωριά. Έχουμε 3 πηγάδια, 6 δεξαμενές και προσπαθούμε να κατασκευάσουμε και άλλες σε απομακρυσμένα, άνυδρα χωριά. Οι δεξαμενές τροφοδοτούνται από την υδροφόρα της Επισκοπής, προσφορά από την Ελλάδα.

Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Οι κλινικές είναι δύο στο Antananarivo και στο Tulear. Καλύπτουν 45 ασθενείς την ημέρα και τους προσφέρουν τα φάρμακα δωρεάν. Υπό ανέγερσιν είναι άλλες δύο.Επισκέπτες γιατροί από Κύπρο και Ελλάδα κάνουν εξορμήσεις στην επαρχία, σε χωριά που δεν έχει φθάσει ποτέ γιατρός.
Νοσήλεια παρέχονται σε όσους χρειάζονται χειρουργική επέμβαση.

 
 
Αγάπη και συμπαράσταση προς την Ιεραποστολή
Η οικονομική βοήθεια που δεχόμαστε προέρχεται από Ελλάδα, Κύπρο, Αμερική και Αυστραλία. Έργα υποδομής, λειτουργικά έξοδα, μισθοί είναι προσφορά αγάπης φιλάνθρωπων δωρητών που μας στηρίζουν.
Τα τελευταία δύο χρόνια γίνεται προσπάθεια δημιουργίας υποδομών ώστε να είμαστε πιο άμεσοι και αποτελεσματικοί.
Εφέτος εκτός από το ξυλουργείο λειτουργεί και ένα πλήρως εξοπλισμένο σιδηρουργείο το οποίο κατασκευάζει όλα τα αναγκαία για τα κτίρια της Επισκοπής.Προσπαθούμε να κατασκευάσουμε δεξαμενές νερού 25-30.000 λίτρων, ώστε να τροφοδοτούμε με την υδροφόρα με νερό τα χωριά.
Το κόστος κάθε δεξαμενής είναι 10.000 Ευρώ. Είναι έργα πνοής που θα βοηθήσουν τους ανθρώπους εδώ που τόσο υποφέρουν.
Στα τελευταία container υπήρχαν τόνοι τρόφιμα, εκκλησιαστικά είδη, 16 τόνοι σίδερα, αντλίες νερού και εκατοντάδες μέτρα σωλήνες για την μεταφορά νερού, ηλεκτρικά εργαλεία. Επίσης παραλαμβάνουμε έτοιμα σακιά ώστε να παραδοθούν άμεσα στις οικογένειες. Τα σακιά αυτά περιλαμβάνουν ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια, οικιακά σκεύη, κλινοσκεπάσματα, πετσέτες κ.ά. Η εργασία αυτή ήταν δυσβάσταχτη σε εμάς λόγω ελλείψεως εθελοντών.

Ευχαριστούμε τον Πανάγαθο Κύριό μας γιατί μας στηρίζει πάντοτε μέσα σε πάμπολλες δυσκολίες και προβλήματα. Ευχαριστούμε για την αγάπη σας, γιατί εν μέσω μεγάλης κρίσης μας ενισχύεται με πολύτιμα αγαθά και οικονομική βοήθεια ώστε να συνεχίσουμε τη διακονία μας.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου