Με τη χάρη Θεού η Ιεραποστολική μας δραστηριότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός Δημοτικού σχολείου στο Λουγκουζί συνεχίζει και .Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ετοιμάσαμε , τέσσερα καινούργια Ιεραποστολικά τετράδια , με πανέμορφα πολύχρωμα εξώφυλλα από αυθεντικά σχέδια της Αφρικής και απευθύνονται σε άλλα παιδιά που ξεκινούν τώρα την σχολική τους διαδρομή. Κάθε τετράδιο διατίθεται στην τιμή των 2 ευρώ από την Ιερά Μ. Παναγίας Χρυσοπηγής.
Διαβάστε σήμερα

Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2013

Προβληματισμοί για την παρουσία της Ορθοδοξίας στο Κονγκό, στην Αφρική, στον κόσμο...

"... Παρά τη σημαντική, όμως, πνευματική πρόοδο και την δημιουργία δεκάδων ορθοδόξων εκκλησιών σε όλο το Κονγκό, η Ορθόδοξη Εκκλησία υστερεί σημαντικά σε αριθμούς ακόμα και από τις νεοφανείς αφρικανικές αιρέσεις του Κογκό και τις ακραίες χριστιανικές αιρέσεις.
Με πενιχρά μέσα ( υλικά και Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας ) οι λίγοι Ορθόδοξοι Ιεραποστόλοι “παλεύουν” – στη κυριολεξία- με την πανσπερμία χριστιανικών και παραχριστιανικών ομολογιών, καθώς και με τις άλλες θρησκείες. Ο προβληματισμός, όμως, υπάρχει. Πως μπορεί ένας “προφήτης” να ιδρύει μια νέα “εκκλησία” , όπως η ονομαζόμενη “Κιμπάνγκουιστ church” και να αποκτά τόση επιρροή σε εκατομμύρια ανθρώπους, και η αληθινή Εκκλησία του Ιησού Χριστού, η Ορθόδοξη, να υστερεί αριθμητικά ; Το “ποιοτικά”, όπως αναφέρουμε και στα άλλα άρθρα, δεν μπορούμε να το δούμε εμείς, παρά μόνο ο Θεός.
Προβληματιστήκαμε, λοιπόν, να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε ; Πως μπορούμε να πλησιάσουμε τους κατοίκους του Κονγκό και να τους μιλήσουμε για την Ορθόδοξη Εκκλησία του Χριστού ; Είμαστε στο 2013 και το 95% των κατοίκων του Κονγκό, πιθανόν, να μην έχουν ακούσει ποτέ για την Ορθόδοξη Εκκλησία ! Και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, πιθανόν, να συγχέει τον Χριστιανισμό με τις παλιές ανιμιστικές – παγανιστικές θρησκείες ! Γιατί οι άλλοι μπορούν και η Ορθόδοξη Εκκλησία φαίνεται να υπολείπεται, παρά τη σημαντική πρόοδο τα τελευταία 40 χρόνια ;
Υπάρχει αρραγής ενότητα μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών του Κονγκό ; Σκεφτήκαμε ποτέ πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη Ορθόδοξου Πανεπιστημίου στη Κινσάσα ; Σκεφτήκαμε ποτέ πώς μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη επιτυχία στο Ιεραποστολικό έργο και σε αυτή τη χώρα ; Και πως βοηθούν οι αρχέγονες Ορθόδοξες Εκκλησίες της Ευρώπης το ιεραποστολικό έργο στο Κονγκό και στις άλλες χώρες ; Μόνο οικονομικά ( και τώρα σε περίοδο κρίσης οι πόροι- δωρεές για τις ιεραποστολές μειώνονται ) ; Γιατί υστερούμε σε ανθρώπινο δυναμικό ; Γιατί υστερούμε σε ιεραποστόλους και κατηχητές ; Δεν πρέπει, άμεσα, μέσα στο 2013, να προβληματισμούμε ; Πότε περιμένουμε να κηρύξουμε τα “πιστεύω” της πρωτοχριστιανικής, αρχαίας, Ορθόδοξης Εκκλησίας στα έθνη ; Γιατί κάποιοι άνθρωποι βαπτίζονται Ορθόδοξοι Χριστιανοί, αλλά στη συνέχεια, λόγω έλλειψης κατήχησης, χάνονται στη πανσπερμία των χριστιανικών ομολογιών και αιρέσεων ;
Πάει και ο Ιανουάριος του 2013 ( σχεδόν ) και οι Ορθόδοξες Εκκλησίες δεν έχουν κάνει σχεδιασμό για το πως θα βοηθήσουν ( εκτός μεμονωμένων περιπτώσεων ) το ιεραποστολικό έργο. Ούτε απολογισμός για το 2012. Να δούμε τις ελλείψεις, τις παραλείψεις, τα λάθη μας, να βρούμε ή να μιμηθούμε τρόπους επικοινωνίας με τους λαούς της Αφρικής και όλου του κόσμου..."
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου