Με τη χάρη Θεού η Ιεραποστολική μας δραστηριότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός Δημοτικού σχολείου στο Λουγκουζί συνεχίζει και .Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ετοιμάσαμε , τέσσερα καινούργια Ιεραποστολικά τετράδια , με πανέμορφα πολύχρωμα εξώφυλλα από αυθεντικά σχέδια της Αφρικής και απευθύνονται σε άλλα παιδιά που ξεκινούν τώρα την σχολική τους διαδρομή. Κάθε τετράδιο διατίθεται στην τιμή των 2 ευρώ από την Ιερά Μ. Παναγίας Χρυσοπηγής.
Διαβάστε σήμερα

Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Ποιά είναι η Ουγκάντα. Γ μέρος



ΙΣΤΟΡΙΑ
Μέχρι τον 20ό αιώνα
Η Ουγκάντα υπήρξε για αιώνες εστία πολλών φυλετικών κρατών, που ανέπτυξαν αξιόλογους πολιτισμούς. Λαοί της γλωσσικής ομάδας μπαντού ανήκαν πιθανότατα στους πρώτους κατοίκους της περιοχής. Το 1862 έφτασαν στην Ουγκάντα οι πρώτοι Ευρωπαίοι εξερευνητές, οι Άγγλοι Σπικ και Γκραντ. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1877, στη χώρα εγκαταστάθηκαν, με την άδεια του τοπικού ηγεμόνα Μουτέσα Α΄, οι πρώτοι ιεραπόστολοι της Βρετανικής Εταιρείας Εκκλησιαστικής Ιεραποστολής. Το 1890 οι Βρετανοί ανέλαβαν τη διοίκηση της χώρας και το 1894 την ανακήρυξαν επίσημα βρετανικό προτεκτοράτο.

Ο 20ός αιώνας
Η Ουγκάντα απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1962. Ένα χρόνο αργότερα, το 1963, ο Μουτέσα Β΄ εκλέχτηκε πρώτος πρόεδρος του ανεξάρτητου κράτους, ενώ η Ουγκάντα έγινε μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Το 1966 ο Ομπότε ανέτρεψε τον Μουτέσα και τον επόμενο χρόνο έθεσε σε ισχύ Σύνταγμα.
Οι κάτοικοι της Ουγκάντα έζησαν ένα σκληρό και αιματηρό δικτατορικό καθεστώς την περίοδο 1971-78, όταν ο ταγματάρχης Ίμπι Αμίν Νταντά αντικατέστησε τον Ομπότε με στρατιωτικό πραξικόπημα. Η περίοδος διακυβέρνησης του κράτους από τον Νταντά χαρακτηρίστηκε ως εποχή κτηνωδίας. Στα τέλη του 1978 τα στρατεύματα της Ουγκάντα εισέβαλαν στην Τανζανία. Σε αντίποινα, οι ένοπλες δυνάμεις της Τανζανίας εισέβαλαν στην Ουγκάντα ένα χρόνο αργότερα και ανέτρεψαν τον Νταντά. Ο Ομπότε εκλέχτηκε για άλλη μια φορά στην προεδρία το 1980, αλλά ανατράπηκε για άλλη μια φορά με στρατιωτικό πραξικόπημα το 1985 και ο στρατός με αρχηγό τον Τίτο Οκέλο κατέλαβε την εξουσία.
Ένα Στρατιωτικό Συμβούλιο κυβέρνησε την Ουγκάντα για ένα χρόνο, με πρόεδρο τον Οκέλο και πρωθυπουργό τον Μουβάνγκα. Το 1986 το Στρατιωτικό Συμβούλιο συμπεριέλαβε στην κυβέρνηση και μέλη του αντάρτικου κινήματος Στρατός Εθνικής Αντίστασης. Τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς το κίνημα αυτό ανέτρεψε το καθεστώς του Οκέλο και σχημάτισε το Εθνικό Συμβούλιο Αντίστασης, με πρόεδρο τον αρχηγό του κινήματος Μουσεβένι και πρωθυπουργό τον Κισέκα. Την ίδια περίοδο ομάδες υποστηρικτών του Ομπότε και του Οκέλο δρούσαν παράνομα με ένοπλες επιθέσεις, με στόχο να πλήξουν την κυβέρνηση. Αποτέλεσμα ήταν να ενταθούν οι φυλετικές συγκρούσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν το 1987. Το 1988 επιτεύχθηκε συμφωνία ειρήνης ανάμεσα στην κυβέρνηση του Μουσεβένι και στις αντάρτικες οργανώσεις. Το 1989 ο Μουσεβένι, σε μια ακόμα προσπάθεια συμβιβασμού με τους πολιτικούς του αντιπάλους, όρισε μια επιτροπή για τη διεξαγωγή διαλόγου σχετικά με τη θέσπιση νέου συντάγματος και προκήρυξε βουλευτικές εκλογές, τις πρώτες μετά το 1980. Επίσης αύξησε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης. Οι εκλογές ενίσχυσαν ακόμα περισσότερο τη θέση του Μουσεβένι και η θητεία της κυβέρνησής του παρατάθηκε για άλλα πέντε χρόνια.
Η σημερινή πολιτική κατάσταση
Πρόεδρος της χώρας είναι ο Μουσεβένι, από τον Ιανουάριο του 1986. Τα καθήκοντα του πρωθυπουργού ασκεί ο Απόλλο Νσιμπάμπι, που ανέλαβε το αξίωμα τον Απρίλιο του 1999. Στην Ουγκάντα ισχύει το Σύνταγμα του Οκτωβρίου του 1995. Τη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη σήμερα έχει το Εθνικό Αντιστασιακό Μέτωπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου