Με τη χάρη Θεού η Ιεραποστολική μας δραστηριότητα με σκοπό τη δημιουργία ενός Δημοτικού σχολείου στο Λουγκουζί συνεχίζει και .Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς ετοιμάσαμε , τέσσερα καινούργια Ιεραποστολικά τετράδια , με πανέμορφα πολύχρωμα εξώφυλλα από αυθεντικά σχέδια της Αφρικής και απευθύνονται σε άλλα παιδιά που ξεκινούν τώρα την σχολική τους διαδρομή. Κάθε τετράδιο διατίθεται στην τιμή των 2 ευρώ από την Ιερά Μ. Παναγίας Χρυσοπηγής.
Διαβάστε σήμερα

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Ποιά είναι η Ουγκάντα. Β μέρος



 ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΡΑΤΟΣ
Α. Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η Ουγκάντα είναι μια φτωχή αφρικανική χώρα, με αναπτυσσόμενη ελεύθερη οικονομία, που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά στη γεωργία. Η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω των εμφύλιων συγκρούσεων. Ο πληθωρισμός το 2001 ήταν 3,5% . Για την ενίσχυση και ανάπτυξη της οικονομίας της η χώρα στηρίζεται στην οικονομική βοήθεια των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών. Το ίδιο έτος το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν ήταν 29 δισ. δολ. και το κατά κεφαλή ΑΕΠ 1.200 δολ. Ο εθνικός προϋπολογισμός της χώρας αναλύονταν σε έσοδα 959 δισ. δολάρια και έξοδα 1,04 δισ. δολάρια. Νομισματική μονάδα της χώρας είναι το σελίνι της Ουγκάντα. Τον Ιανουάριο του 2002 η ισοδυναμία δολαρίου - σελίνι ήταν: 1 U.S. $ = 1.738,7 UGX (σελίνια Ουγκάντας).

Γεωργία (Υλοτομία - Αλιεία) - Κτηνοτροφία
Η γεωργία απασχολεί περισσότερο από το 82% των κατοίκων και οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις καλύπτουν περίπου το 23 % της συνολικής έκτασης της χώρας. Κύρια γεωργικά προϊόντα είναι ο καφές, το τσάι, το βαμβάκι, το κεχρί, το καλαμπόκι, η κασάβα, οι γλυκοπατάτες.
Στους βοσκότοπους της χώρας, που καλύπτουν περίπου το 20% του συνολικού εδάφους, εκτρέφονται κυρίως βοοειδή, πρόβατα, κατσίκες και πουλερικά.
Τα δάση καλύπτουν περίπου το 21% των εκτάσεων της Ουγκάντα και αποδίδουν αξιόλογες ποσότητες ξυλείας καλής ποιότητας.
Οι ποταμοί και οι λίμνες της χώρας αποτελούν πλούσια πηγή για την αλιεία.
Συνολικά, ο πρωτογενής τομέας μετέχει με ποσοστό 44% στο Α.Ε.Π.
Ορυκτός πλούτος
Η χώρα διαθέτει αξιόλογα κοιτάσματα σιδηρομεταλλεύματος καλής ποιότητας, που μένουν όμως ανεκμετάλλευτα. Εξορύσσονται σημαντικές ποσότητες απατίτη, κασσίτερου και βολφραμίου.
Βιομηχανία
Στην Ουγκάντα η βιομηχανική ανάπτυξη καλύπτει τοπικές ανάγκες και περιορίζεται στη λειτουργία μικρών βιομηχανικών μονάδων επεξεργασίας προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, κυρίως τροφίμων, υφασμάτων (κυρίως βαμβακερών), ξύλου. Ο δευτερογενής τομέας μετέχει με ποσοστό μόλις 18% στο Α.Ε.Π.
Εμπόριο
Η χώρα εισάγει κυρίως προϊόντα πετρελαίου, μηχανήματα, τρόφιμα από την Κένυα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία. Βασικά εξαγώγιμα προϊόντα είναι ο καφές, το τσάι, το βαμβάκι και άλλα γεωργικά προϊόντα, που εξάγονται στις Η.Π.Α., στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γαλλία και την Ισπανία. Το 2001 οι εισαγωγές έφτασαν τα 1,26 δισ. δολ. και οι εξαγωγές τα 367 εκατ. δολ. Η.Π.Α. Ο ευρύτερος τριτογενής τομέας μετέχει με ποσοστό 38% στο Α.Ε.Π.
Συγκοινωνίες - Επικοινωνιακό δίκτυο
Το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει συνολικό μήκος 1.241 χλμ. και το οδικό 27.000 χλμ. Οι ποτάμιες συγκοινωνίες είναι σε κάποιες περιοχές αναπτυγμένες. Σημαντικά είναι τα λιμάνια των πόλεων Εντέμπε και Τζίντζα, ενώ κύριο αεροδρόμιο του κράτους είναι το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης Εντέμπε.
Το 2001 αντιστοιχούσε 1 τηλεόραση ανά 49,3 άτομα, 1 ραδιόφωνο ανά 4,9 άτομα και 1 τηλέφωνο ανά 305,4 κατοίκους. Την ίδια εποχή κυκλοφορούσαν δύο ημερήσιες εφημερίδες, λειτουργούσαν 40 ραδιοφωνικοί σταθμοί και 9 τηλεοπτικά κανάλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου